Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) - Articles

10.04.2019 - SATL:n Salon liittokokouksen päätökset

SATL:n 84. varsinainen liittokokous järjestettiin Salossa Original Sokos Hotel Rikalassa lauantaina 16.3.2019. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kokous järjestettiin yhden päivän aikana, vaikkakin Saloon saattoikin tulla jo perjantaina ja olla sunnuntaihin asti. Kokoukseen osallistui 55 äänivaltaista edustajaa 23 jäsenyhdistyksestä edustaen 77 % liiton äänivallasta (paikalla oli 262 maksimiäänestä 202). Kaikkiaan matkassa oli seuralaiset mukaan luettuna 82 henkilöä.

Tapahtuman järjestelyt olivat Salon Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen vastuulla.

Tapahtuma alkoi lauantaina järjestävän yhdistyksen puheenjohtajan Vesa Villasen (kuvassa alla vasemmalla) puheenvuorolla. Salon kaupungin tervehdyksen toi kaupungin kehitysjohtaja Mika Mannervesi (kuvassa alla oikealla). Hänen jälkeen SATL:n puheenjohtaja Turo Tiililä piti oman avauspuheenvuoronsa.

Puheenvuorojen jälkeen käytiin läpi liittokokousasioiden esittely. Pääosissa edellisvuoden toiminnan ja tuloksen esittelyn lisäksi olivat uuden, maaliskuun alussa aloittaneen liiketoimintajohtaja Juha Seppälän esittäytyminen sekä 20.11.2019 ensimmäistä kertaa Helsingin Messukeskuksessa järjestettävän SATL Automotive Aftersales Summit -tapahtuman lanseeraaminen. Lisäksi vahvasti esillä oli myös SATL-portaalin kehitystyön vaihe ja sen tulevaisuuden suunnitelmat.

Liittokokous asioiden esittelyjä seuranneen ruokailun jälkeen paneuduttiin toimikuntatyöskentelyyn. Teknillisessä, Vaali, ja Senioritoimikunnissa kuten myös Tulevaisuustyöpajassa merkittävimpinä asioina käsiteltiin SATL-portaalin kehitystyötä sekä SATL Automotive Aftersales Summit -tapahtumaa. Liittokokousaloitteita ei tällä kertaa ollut yhtään.

Liittokokous

Toimikuntien jälkeen oli pieni tauko, jonka aikana toimikuntien sihteerit valmistelivat kokouksien muistiot. Välittömästi sen jälkeen pidettiin varsinainen Liittokokous. Sen avasi liiton puheenjohtaja Turo Tiililä. Kokouksen aluksi jaettiin Vuoden Autoteknikko, Vuoden Autoteknillinen Yhdistys ja Vuoden Kirjamyyjä -tunnustukset.

Seuralaisille oli lauantaina järjestettyä ohjelmaa. Se sisälsi lounaan lisäksi tutustumisen ilmiömäiseen elämystavarataloon, Nummissa sijaitsevaan Kasvihuoneilmiöön.

Varsinaisen liittokokouksen pöytäkirja ja kaikkien toimikuntien muistiot ovat tutustuttavissa ison kokonsa vuoksi kahdessa osassa TÄÄLLÄ (osa 1) ja TÄÄLLÄ (osa 2).

Vuoden Autoteknikko

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin J. Vainion Liikenne Oy:n toimitusjohtajalle insinööri Matti Vainiolle (57, kotipaikka Raatala, kuvassa oikealla, kuvaaja Tomi Virkki). Palkinnon luovutti puheenjohtaja Turo Tiililä (kuvassa vasemmalla). Työuransa hän on tehnyt linja-autoliikenteen saralla toimien suuressa Lounais-Suomalaisessa tilaus- ja linjaliikennettä harjoittavassa perheyrityksessä, vastaten viimeajat yrityksen johtamisesta. Myös linja-autoliikenteen edunvalvontaan liittyvät luottamustoimet aina puheenjohtajuutta myöden ovat kuuluneet yrityksien johtamisen lisäksi hänen toimenkuvaan.

Vuoden Autoteknikko -palkinnon Jaguar-embleemin lahjoitti Inchcape Motors Finland Oy.

Henkilövalinnat

Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin insinööri Kari Kaihonen (52, kotipaikka Vantaa). Kaihosen esittäytyminen löytyy Youtube-videona TÄÄLTÄ.

Liittohallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajaksi Pentti Ala-Maakalan Tampereen yhdistyksestä. Hallituksen työvaliokunnan muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja, Sami Ojamo Helsingin yhdistyksestä sekä Vesa Villanen Salon Seudun yhdistyksestä.

Liittohallitukseen kokous valitsi erovuoroisten tilalle seuraavat henkilöt:

Jarno Arkko, Hyllykallio

Jukka Autio, Muurame

Jari Kivekäs, Rauma

Eero Kukko, Oulu

Sami Nikkilä, Mietoinen

Autio ja Kukko ovat uudelleen valittuja, loput uusia.

Lisäksi puheenjohtajaksi hallituksesta siirtyneen Kari Kaihosen tilalle valittiin Sami Ojamo (Klaukkala).

Hallituksessa jatkavat:

Pentti Ala-Maakala, Tampere

Jaakko Falck, Mikkeli

Antti Kovanen, Kuopio

Tero Salovaara, Kerava

Liittohallituksen jäsenten yhteystiedot löytyvät TÄÄLTÄ.

Jäsenmaksu

Liiton jäsenmaksuksi eli liittomaksuksi vuodelle 2020 vahvistettiin 41,00 euroa varsinaiselta jäseneltä. Korotusta entiseen tulee 1,00 euro. Liitto perii liittomaksun jäseniltä liitettyään siihen kunkin yhdistyksen oman jäsenmaksuosuuden (tieto yhdistyksen jäsenmaksuosuudesta Liiton toimistoon 16.11.2019 mennessä). Eräpäiväksi vuoden 2020 maksuille päätettiin 20.1.2020. e-lasku on myös käytössä yhtenä maksumuotona.

Lehden itse tilaavien vapaa- ja kunniajäsenien lehtimaksu vuodelle 2020 pysyy 36,50 eurossa. Hinta koskee myös yhdistysten tilaamia kannatusjäsenien lehtiä. Vertailuksi mainittakoon, että Suomen Autolehden normaali tilausmaksu vuodelle 2019 on 68,00 euroa/vuosikerta. Niinpä jäsenalennus on 46 %.

Uutena asiana päätettiin, että ensimmäisen vuoden varsinaisen jäsenen jäsenmaksussa perittävä liittomaksu on puolet edellä päätetystä liittomaksusta. Liittokokous myös suosittelee, että yhdistys päättäisi saman myös omasta osuudestaan omassa vuosikokouksessaan.

Toimintateema

Toimintasuunnitelman yhteydessä vahvistettiin, että Vuoden toimintateemana jatkuu edelleen "Ammattiosaamisen kehittäminen". Merkittävin teemaan liittyvä projekti on toissa vuonna aloitetun, useampivuotisen verkko-osaamiskeskus SATL-portaalin kehitystyö. Sen ensimmäinen vaihe pitäisi olla käytössä tämän vuoden syksyllä.

Seuraava Liittokokous

Vuoden 2020 Liittokokouksen järjestelyistä vastaa Oulun Autoteknillinen Yhdistys. Se järjestetään Oulussa 13.-15.3.2020. Kokouksen paikka, aikataulutus sekä tarkemmat tiedot hintoineen ja aikatauluineen toimitetaan myöhemmin.

Vuodelle 2021 liittokokouksen järjestäjänä toimii Turun ATY, vuodelle 2022 Helsingin ATY ja vuodelle 2023 Tampereen ATY.

Kesäpäivät

Kuopion ATY järjestää kuluvan vuoden Kesäpäivät korvaavan SATL matkan Saksaan 28.9.-3.10.2019. Siitä tarkemmin TÄÄLLÄ.

Vuoden 2020 Kesäpäivien järjestelyjen osalta vapaaehtoisia ei kokouksen puitteissa ilmoittautunut. Jos halukkaita ilmenee, voi siitä ilmoittaa toiminnanjohtajalle, joka ohjaa asian liittohallituksen käsittelyyn.

Paras kirja-asiamies

Lahden Autoteknillinen yhdistys myi vuonna 2018 parhaiten kirjoja. Heidän kirja-asiamiehenään toimi Unto Tervo.

Sydämelliset kiitokset mukavasta viikonlopusta kaikille osallistuneille ja erityiskiitokset järjestelyihin osallistuneille.

Vuoden Autoteknillinen Yhdistys

Seinäjoen Seudun Autoteknillinen Yhdistys voitti Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen tittelin vuoden 2018 parhaimman toimintansa ansiosta kilpailun uudistettujen sääntöjen mukaisissa asioissa pistemäärällä 12, kun maksimipistemäärä oli 22. Koska kilpailussa on jaossa myös miinuspisteitä, pisteskaalan alapää on -9 pisteessä. Kuten aikaisempina vuosina, valintaan vaikuttivat muun muassa jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso sekä toiminnan aktiivisuus. Kyseinen vuosi oli yhdistyksen historian 82. Jäseniä yhdistyksessä oli kaikkiaan 295.

Muista sijoituksista todettakoon, että jaetulle kakkossijalle tulivat Lahden ja Salon Seudun yhdistykset 11 pisteellä. Kisassa vain voittaja palkittiin kunniakirjalla sekä 600,00 € lahjoituksella yhdistyksen stipenditilille. Kilpailun pistelaskennassa tärkeässä osassa on Liittoon lähetetyt tiedotteet yhdistyksen toiminnasta, kun merkittävä osa tuloksesta lasketaan niiden avulla.

Yhdistyksen hallituksessa toimivat puheenjohtajana Jarno Arkko, varapuheenjohtajana Riku Kangastie, sihteerinä Hannu Ylinen, rahastonhoitajana Erkki Maunus sekä muina jäseninä Kari Pirttimäki, Ari Saunamäki ja Vesa Pihlaja-Kuhna. Palkinnon Liittokokouksessa ottivat vastaan yhdistyksen liittokokousedustajat Rauno Mäkelä-Lammi (kuvassa vasemmalla), Matti Saarimaa (kuvassa oikealla) ja Jussi Karppinen (kuvassa keskellä).

Kirja-asiamiehenä on toiminut Ari Saunamäki, joka on myös oppilaitosvastaava. Yhdistyksellä on ollut lisäksi seuraavat toimikunnat: vapaa-aika (vastaavat: Jarno Arkko ja Jussi Karppinen), kurssitoiminta (vastaavat: Ari Saunamäki, Jorma Sokero ja Hannu Mäkelä), veteraani (vastaavat: Jorma Sokero, Markku Saari ja Hannu Mäkelä) sekä jäsenhankinta (vastaavat: Ari Saunamäki ja Jorma Sokero).

Aktiivista ja vaihtelevaa toimintaa

Kuukausikokouksien järjestämisessä oli menty laatu edellä. Maaliskuussa tutustumiskohteena oli Seinäjoella toimiva kuljetuskaluston kylmälaitteista tuttu Lumikko Oy, joka valmistaa erilaisiin ajoneuvoihin matkustaja- ja kuljetustilojen lämpötilan säätöjärjestelmiä.

Huhtikuussa vuorossa oli messumatka Riikaan, jossa tutustuttiin Riga International Motor Show 2018 -tapahtumaan. Lisäksi tutustumiskohteena oli Riikan automuseo.

Kesäkuussa yhdistys järjesti SATL:n Kesäpäivät. Siitä on tarkemmin TÄÄLLÄ.

Marraskuussa yhdistys teki yhteisen matkan Helsinkiin Autokorjaamo-messuille yhdessä Seinäjoen AMK:n kanssa. Kuun lopulla oli senioreiden lounastapaaminen Seinäjoen kaupunginteatterissa, jossa osallistujat saivat yhteenvetoa ajoneuvotekniikan kehittymisestä sekä pääsivät tutustumaan teatterin kulissien taakse.

Yhdistyksen toiminnan vuosi päättyi jouluiseen illalliseen joulukuun puolivälissä Ilmajoen Kestikartanolla. Kaikkiaan vuoden aikana yhdistyksen tapahtumiin osallistu 163 henkilöä.

Yhdistys tuki vuoden aikana 500 euron stipendillä Seinäjoen ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijoiden Locost-kilpa-auton rakennusprojektia.

Kuvaaja: Tomi Virkki ja Pasi Perhoniemi

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster

6.10.2018

Vietettiin Raitalankadun rytinää.
Kansaa riitti jonoksi asti. Omalla porukalla autonpäivä meni urasyvyyksien mittailulla sekä valojen suuntauksilla

Salon Autokoma vietti 25v taiteilija juhlaa samalla päivällä. Onnea Mikalle

Parisenkymmentä aktiivia Turkulaiset mukaan lukien saapui tutustumaan Chili-kasvatukseen Salossa.

Pena kehotti vieraitaan nauttimaan kasvihuoneiden antimista vapaasti ja kovin harva tarttui tilaisuuteen

Saimme aikamoisen annoksen tietoa erilaisista Chileistä ja niiden kasvatuksesta ja käytöstä

Pääsimme myös maistamaan erilaisia chili tuotteita , esim makkarahan oli maan mainiota

ei tarvinne sinappia , ongelmana saatavuus vain Pena teettää sellaista

Kiitos Heinän puutarhalle ja Penalle joka mahdollisti tutustumisen

Jatkoksi oli Rallin seuraamista ja pidettiin peukkua yhdistyksen Sihteerille jotta tämä maaliin pääsisi

Ja näinhän kävi

Kiitos kaikille paikalle saapuneille myöskin

Reipas yli parinkymmenen kiinnostuneen joukko kokoontui kuuntelemaan Salon A-katsastuksen tiloissa keskiviikkoiltana 28.3 .2018 kun pääpuhujana oli Professori Antti Saarialho.

Vuodet vierii mutta Saarialhon tarinaa on edelleen mukavaa kuunnella , Kyllä kannatti taas käydä kuuntelemassa

Esitelmässä käytiin autoilun historiaa mukavalla ja mielenkiintoisella tavalla ja esitelmän pituus oli sopiva.

Myöskin Kunnianarvoisa Kalevi Lintula piti meille lyhyet tietoiskut uusista muuttuvista katsastusasioista, ja muistutti alati kasvavasta oman vastuun osuudesta. Käyttäjän tulee itse huolehtia siitä että kalusto pysyy katsastettuna.
Epäili jopa että edes Trafikaan ei aina ole selvillä kuinka kuuluu toimia.

Kiitos Jarille joka mahdollisti tilaisuuden ja hoiti tarjoilut.

Kiitos Herra Professori Saarialholle mielenkiintoisesta esityksestä

ja Kiitos Kalevi Lintulalle joka mahdollisti meille tämän tilaisuuden

Kiitos myös paikalle saapuneille yhdistys aktiiveille.

Keskiviikko 10.2.2018 klo 16:00

Pidettiin yhdistyksen vuosikokous, Helsingintiellä SoppaPoolissa.
Mukana oli kourallinen aktiiveja.

Moikka
Viitisentoista kiinnostunutta kokoontui Halikossa Maorlantiellä Ehyt -eläinklinkalle tutustumaan tämänpäivän pieneläinklinikanToimintaan ja samalla tutustuimme Neurosonic hoitooon.
Ehyt talo on hyvin monipuolinen palvelukeskus jossa pystytään hoitamaan monenlaisia eläinvaivoja ja kuntoutuksia .
Yhteydessä toimii myymälä joka myy tarpeellisia tarvikkeita ja erityisruokia.
On koulutus areenaa niin eläimille kun ihmisillekkin .Lisäksi yhteydessä toimii Vetman joka toimittaa eläinten hoidossatarvittavia tarvikkeita sekä myös kouluttaa käyttämään laitteita.
Neurosonic hoitoonpäästiin koetutustumaan kaikki paikalle saapuneet, voi jopa toimia,käykää kokeilemassa.
Suuri kiitos Jounille ja Pirkolle että saimme tulla tutustumaan toimintaanne ja yritykseenne.
linkkejä jos haluaa tutustua netin kautta
Jouni Niemi 0500121487 vastannee jos olette puhelimen kautta yhteydessä.
T Mika

KALIFI 50V.

Kiitos Yhdistyksen hallitus muistamisesta sekä paikalla olosta.
Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa

Syyskauden avajaiset vietettiin Turussa.
Ruoka oli hyvää ja päästiin keilaamaan, saunakin oli lämmin.
Kiitos Turun Yhdistykselle, mukavaa oli

Kevät päivä komeimmillaan 13.5
Teijo-Talo ralli.
Meitä oli sankka joukko mukana seuraamassa rallia Kiikalan metsissä.
Kameran takana Martti. Virvokkeita nautittiin ja grillattiin Kalifin Käyrää. Kiitos mukana olleille.

13 pvä auton numero sopii mainiosti

SATL Suomen autoteknillinen liitto

SATL:n Liittokokous pidettin Porissa 17.-19.3.2017, Ammatillisen koulutuksen reformin aiheutti huolta

MEDIATIEDOTE

Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Porissa

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus autoalan koulutukseen aiheutti huolta

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 82. Liittokokous pidettiin 17.-19.3. Porissa. SATL:oon kuuluu noin 6000 henkilöjäsentä 37 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 25 yhdistystä 63 äänivaltaisen edustajan voimin.

Kokouksen keskusteluissa nousi esiin ammatillisen koulutuksen reformin negatiiviset vaikutuksen autoalan koulutuksen tasoon ja laatuun. Siinä etenkin huolta aiheutti enemmän työnantajien vastuulle siirtyvä käytännön työharjoittelujen sekä yleisaineiden perustietojen kouluttamisen järjestäminen. Millä resursseilla se oikein tapahtuisi ja onko työnantajilla mielenkiintoa siihen panostamiseen omia rekrytointitarpeitaan enempää? Lisäksi se aiheuttaa opiskelijoiden osaamisen eriarvoistumista, joka pahimmillaan johtaa jatkokoulutusmahdollisuuksien menettämiseen osaamisvajeen takia.

SATL:n jäsenistöön kuuluu monia toisen asteen autoalan ammatillisen koulutuksen opettajia.

Kokouksen valinnat

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi kolmatta kertaa insinööri Turo Tiililä (ikä 50, kotipaikka Helsinki). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin seuraavat hallitusjäsenet; Jukka Autio (Jyväskylä), Mika Heinola (Kokkola), Eero Kukko (Oulu), Mauri Linnanketo (Pori) ja Vesa Villanen (Salo). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Pentti Ala-Maakala (Tampere, varapuheenjohtaja), Jaakko Falck (Mikkeli), Kari Kaihonen (Vantaa), Antti Kovanen (Kuopio) ja Tero Salovaara (Kerava).

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin Diagno Finland Oy:n hallituksen jäsenenä ja yrityksen Senior Advisorina toimivalle insinööri Arto Lehtiselle (64, kotipaikka Helsinki). Valtaosan työurastaan hän on työskennellyt Boschia maahantuoneella Alftan Oy Ab:lla, ja sittemmin Boschin itse tultua Suomen markkinoille Robert Bosch Oy:llä. Hän on toiminut kouluttajana, huoltopäällikkönä ja toimialajohtajana huolto- ja testaustekniikkaosastolla. Hän on työskennellyt joitain vuosia myös automaahantuonnin tehtävissä Vehon palveluksessa.

Viimeiset 12 vuotta hän toimi Diagno Finland Oy:ssä toimitusjohtajana ja sittemmin hallituksen puheenjohtajana. Tämä aika toi tutuksi yrityksen pyörittämisen haasteet ja antoi mahdollisuuden tarjota laajemmin asiakkaille näiden tarvitsemia tuotteita ja palveluita.

Liki neljänkymmenen autoalaa palvelleen vuoden jälkeen hän jäi päivittäisestä työelämästä ansaitulle eläkkeelle syyskuussa 2016, mutta antaa edelleen vahvan panoksensa kehittämällä Diagno Finland Oy:n toimintaan.

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Joensuun Seudun Autoteknillinen Yhdistys ry. Siihen kuuluu 117 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Muita merkittäviä tunnustuksia arvokkaasta toiminnasta autoalan, Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen annettiin myös kokouksen yhteydessä. Liiton kultainen kunnialevyke myönnettiin yhdelle ansioituneelle SATL:n jäsenelle eli Matti Arposelle (64, kotipaikka Imatra). Perusteluina olivat muun muassa hänen panoksensa niin SATL:n kuin sen jäsenyhdistysten toiminnassa.

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 80-vuotisjuhliaan viettänyt Porin Autoteknillinen Yhdistys.

- See more at: https://kotisivukone.fi/app/www/ssaty.kotisivukone...

Kävimme onnittelu käynnillä Ralf Hellsbergin luona. Perheyritys on toiminut jo 50 vuotta.

Vielä kerran onnittelut Ralffille

Vajaa parikymmentä henkeä saapui kuulemaan Nuvizin kehittämää kypärään kiinnitettävää näyttöä joka heijstuu samoin kuin autojentuulilasinäytöt. Tuote sisältää useita ominaisuuksia jotka helpottavat motoristinajamista.Navigointi näyttö/ohjeet, helppokäyttöisen kameran ja puhelimen sekä musiikin/radion kuuntelemisenYhdellä laitteella. Monta loistavaa ominaisuutta kohtuu hinnalla ( n699 ). Tuote on tulolla lähiaikoina kauppoihin. Mitä ilmeisimmin myös tuotetta ja sen ominaisuuksia kehítetään käyttäjäkokemuksien ja vaatimusten mukaan. Käyttölaite ainakin ensi näkemyksen mukaan oli pitkälle ajateltu ja käyttäjäystävällinen.Toivottavasti laitteelle löytyy ottajia siinä määrin että kehitys jatkuu. Itse näen laittessa monia turvallisutta lisääviä ominaisuuksia. Kun näette laitteen ja kokeilette sitä uskoisin että tarvitsette sellaisen.

SATL Suomen autoteknillinen liitto

SATL:n Liittokokous pidettin Porissa 17.-19.3.2017, Ammatillisen koulutuksen reformin aiheutti huolta

MEDIATIEDOTE

Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Porissa

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus autoalan koulutukseen aiheutti huolta

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 82. Liittokokous pidettiin 17.-19.3. Porissa. SATL:oon kuuluu noin 6000 henkilöjäsentä 37 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 25 yhdistystä 63 äänivaltaisen edustajan voimin.

Kokouksen keskusteluissa nousi esiin ammatillisen koulutuksen reformin negatiiviset vaikutuksen autoalan koulutuksen tasoon ja laatuun. Siinä etenkin huolta aiheutti enemmän työnantajien vastuulle siirtyvä käytännön työharjoittelujen sekä yleisaineiden perustietojen kouluttamisen järjestäminen. Millä resursseilla se oikein tapahtuisi ja onko työnantajilla mielenkiintoa siihen panostamiseen omia rekrytointitarpeitaan enempää? Lisäksi se aiheuttaa opiskelijoiden osaamisen eriarvoistumista, joka pahimmillaan johtaa jatkokoulutusmahdollisuuksien menettämiseen osaamisvajeen takia.

SATL:n jäsenistöön kuuluu monia toisen asteen autoalan ammatillisen koulutuksen opettajia.

Kokouksen valinnat

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi kolmatta kertaa insinööri Turo Tiililä (ikä 50, kotipaikka Helsinki). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin seuraavat hallitusjäsenet; Jukka Autio (Jyväskylä), Mika Heinola (Kokkola), Eero Kukko (Oulu), Mauri Linnanketo (Pori) ja Vesa Villanen (Salo). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Pentti Ala-Maakala (Tampere, varapuheenjohtaja), Jaakko Falck (Mikkeli), Kari Kaihonen (Vantaa), Antti Kovanen (Kuopio) ja Tero Salovaara (Kerava).

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin Diagno Finland Oy:n hallituksen jäsenenä ja yrityksen Senior Advisorina toimivalle insinööri Arto Lehtiselle (64, kotipaikka Helsinki). Valtaosan työurastaan hän on työskennellyt Boschia maahantuoneella Alftan Oy Ab:lla, ja sittemmin Boschin itse tultua Suomen markkinoille Robert Bosch Oy:llä. Hän on toiminut kouluttajana, huoltopäällikkönä ja toimialajohtajana huolto- ja testaustekniikkaosastolla. Hän on työskennellyt joitain vuosia myös automaahantuonnin tehtävissä Vehon palveluksessa.

Viimeiset 12 vuotta hän toimi Diagno Finland Oy:ssä toimitusjohtajana ja sittemmin hallituksen puheenjohtajana. Tämä aika toi tutuksi yrityksen pyörittämisen haasteet ja antoi mahdollisuuden tarjota laajemmin asiakkaille näiden tarvitsemia tuotteita ja palveluita.

Liki neljänkymmenen autoalaa palvelleen vuoden jälkeen hän jäi päivittäisestä työelämästä ansaitulle eläkkeelle syyskuussa 2016, mutta antaa edelleen vahvan panoksensa kehittämällä Diagno Finland Oy:n toimintaan.

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Joensuun Seudun Autoteknillinen Yhdistys ry. Siihen kuuluu 117 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Muita merkittäviä tunnustuksia arvokkaasta toiminnasta autoalan, Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen annettiin myös kokouksen yhteydessä. Liiton kultainen kunnialevyke myönnettiin yhdelle ansioituneelle SATL:n jäsenelle eli Matti Arposelle (64, kotipaikka Imatra). Perusteluina olivat muun muassa hänen panoksensa niin SATL:n kuin sen jäsenyhdistysten toiminnassa.

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 80-vuotisjuhliaan viettänyt Porin Autoteknillinen Yhdistys.

2.3.2017 SEPPO SAARI 80V

Kävimme Martin kanssa onnittelu käynnillä Sepon luona.
Tarjoilu oli hyvää ja väkeä on riittänyt koko päivän.

Vielä kerran PALJON ONNEA SEPOLLE

Pikkujoulut vietettiin 10.12 Uitonpirtillä,
Mukana meitä oli vain kourallinen aktiivijäseniä. Tunnelma oli erittäin hauska ja harras kuten alakuvasta käy ilmi.
Joulupukkikin kävi katsastamassa pirtin annit jotka olivatkin erittäin hyvät. Aliasta seliteltiin sekä saunottiin että kuppia kaadettiin.

Erittäin paljon kiitoksia osallistuneille.

Vesku

Päivähän oli pe 2.9.2016 klo 18 alkaen. Auringon paisteessa Salo ja Hämeentie. Reilut parikymmentä yhdistysaktiivia kokoontui Syyskauden avajaisiin, jotka aloitettiin Virtasen Moottorin takapihalta. Kyseessä oli perinteinen Salo vastaan Turku maaottelu Nyt kuitenkin onkilpailun muodossa. Samalla kun jaettiin onget niin syötiin Veskun toimittamia riistamakkaroita jotka kauppansa hyvästi teki. Miltei kymmenkunta Turkulaista paikalle saapui mutta kohteliaisuus syistä antoivat Meidän voittaa onkikilpailun. Suurimman kalan sai Martti ja eniten kaloja sai Simo. Kyseessä oli varsinainen Pietarin kalansaalis ja palkinnot olivat ansaitut molemmilla. Perinteisen pullonheittokilpailun palkinto luovutettiin Turkulaisille lievittämään tappiomielialaa Ilta jatkui Saunomisella ja iltapalalla Hotelli Rikalan saunaosastolla. Vaihtelimme mielipiteitä kannoimme huolta päivittäisistä arkimurheista. Suuri kiitos kaikille paikalle saapuneille

Kirjasi Mika

MARTTI 60V Kävimme Marttia onnittelemassa, tarjoilu oli hyvää sekä juomat kylmiä KIITOS MARTTI -

MARTTI 60V

Kävimme Marttia onnittelemassa,
tarjoilu oli hyvää sekä juomat kylmiä.

KIITOS MARTTI

Muutama uskalias luonnon ystävä kävi Teijolla tutustumassa keväiseen luontoon Pannukahveet ja grillimakkara kuului kuvaan ja upea keli

IKÄIHMINEN LIIKENTEESSÄ

Monilla ikäihmisillä alkaa olla vaikeuksia selviytyä liikenteessä, kun iän myötä reaktiot hidastuvat ja liikkumiseen on tullut rajoituksia.
Salon Seudun Autoteknillinen (SSATY) yhdistys piti ajankohtaisen luentotilaisuuden ikäihmisten selviytymisestä liikenteessä.
Tilaisuuteen osallistui lähes 70 varttuneempaa autoilijaa. Määrä yllätti meidät, mutta se kertoo paitsi mielenkiintoisesta, niin myös ajankohtaisesta ja tarpeellisesta aiheesta.
Aineiston tilaisuuteen oli koonnut Seppo Vesterinen ja ajokorttiasioista oli kertomassa Antti Laakso.
Illan aiheet voisi tiivistää ”autoillen kaiken ikää” -teemaan ja sen pohjalta ikääntyville autoilijoille
tärkeitä asioita.
Aiheet tukeutuivat pitkäaikaisiin kokemuksiin sekä tilastoihin. Luennolla pureuduttiin toiminnallisiin ongelmiin ja vaikeuksia tuottaviin asioihin.
Tilaston kertovat, että ikäihmisillä todella on vaikeuksia liikenteessä.
Liikennekuolemien määrä on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 40%. Loukkaantuneitten määrä sen sijaan on pysynyt ennallaan. Kuolemantapausten väheneminen
kertoo autojen ja niiden turvalaitteiden kehittymisestä.
Salon kohdalla liikennevahingot ovat vähentyneet merkittävästi ja se kehitys on moottoritien ansiota, joka on turvallinen, Vesterinen tähdentää.
Vaaratilanteet ovat samaan aikaan lisääntyneet noin 25%. Iäkkäitä kuljettajia määrätään
Salon alueella uudelleen kuljettajatutkintoon vuosittain noin 30 ja määrä on Laakson mukaan lisääntymässä.
Iän myötä tulleet sairaudet näkyvät ajotyylissä. Onnettomuudet tapahtuvat pääasiassa tutuissa arkisissa ympäristöissä, kuten parkkipaikoilla. Siksi autojen varustelu on tärkeää. Kun niska ei kunnolla taivu, on esimerkiksi peruutuskamera oivallinen apu, Vesterinen muistuttaa.
Iäkkäiden autoilijoiden harmina on näön heikkeneminen, jolloin näkökenttä kapenee ja häikäistymisestä palautumisen aikaa kasvaa. Kun lihasvoimat heikkenevät, niin tilannereaktioaika lisääntyy. Lisäksi tilanteiden havaitseminen, arvioiminen ja toimiminen vievät aikaa. Silloin ennakoiminen ja nopeuden suhteuttaminen tilanteeseen on tärkeää. Yksi asia, joka helpottaa ajamista on automaattivaihteisto, jota asiaa olen ennenkin painottanut suositeltavana vaihtoehtona. Silloin ei esimerkiksi risteyksistä liikkeelle lähdettäessä tarvitse keskittyä kuin muuhun liikenteeseen.
Keskustelua ja kysymyksiä tilaisuudessa aiheutti myös ajokortin uusiminen, joka 70 vuoden iässä on tehtävä, jos aikoo olla liikenteessä autolla.

Vuoden vaihteessa tuli taas uusia sääntöjä ja lakeja, jotka muuttavat käytäntöjä. Ajokortti esimerkiksi uusitaan nyt Ajovarman toimipisteissä, joka Salossa toimiin A-katsastuksen yhteydessä, Laakso muistuttaa.

Teksti Jarmo Laakso
Kuvat Vesa Villanen

5.4.2016 A-Katsastus

Täyttä asiaa jälleen kerran, hieman huumorilla höystäen.
Kalevi Lintula kertoi meille hieman uusia tuulia ja säännöksiä.
Segwayn säädökset tuli tutuksi, nyt saa laillisesti ajella sähkötoimisella tasapainolaudalla jopa jalkakäytävällä.

Segwayssä on sähkömoottori, joka käyttää energianlähteenä litiumioniakkuja. Laitteessa on tasapainottava järjestelmä, joka estää kulkuvälineen kaatumisen liikkuessa. Tämä onnistuu käyttäjän asennon ja maan muodon muutoksia mittaavien sensoreiden avulla. Segwayn maksimikulkunopeus on noin 20 km/h.


JOENSUUN TUNNELMIA

VUOSIKOKOUS 2016


Parisenkymmentä aktiivia kokoontui Rikalaan 10.2.2016 klo 18.00 alkaneeseen vuosikokoukseenMika Koponen avasi kokouksen virallisen osuuden klo 18.15 ja todettiin osallistujat ja laillisuudet japäätösvaltaisuudet.Valittiin kokoukselle puheenjohtajaksi Raine Hieta joka veti kokouksen ammattilaisen varmoin otteinja ripeästi ,Kiitos Rainelle.Kuultiin Sihteerin lukemana toiminnankertomus ja päätettiin tehdä pieni lisäys liittokokouksesta.Tilinpäätös kuultiin ja toiminnantarkastajan lausunto.Annettiin vastuuvapaus ja hyväksyttiin kuluvan vuoden toiminta suunnitelma ja päätettiin kannatusjäsenmaksu joka on edelleen 120 ekee ja vuoden 2017 jäsenmaksuksi päätettiin 56 ekee (liitto nostanee 1 ekellä taas ).Valittiin uusi hallituksen puheenjotaja ja hän on Vesa Villanen , Rutkasti onnea ja menestystä uudellepuheenhoitajalle, muuten hallitus jatkanee vanhoilla voimavaroilla.Toiminnantarkastajaksi valittiin Kari Viman.Hallituksen palkkiot pysyi ennallaan ja liittokokoukseen menee hallitus jäseniä sekä yhdistyksen nettivastaava.Ohjelmatoimikunta jatkanee entisellään , ainostaan sen pj vaihtuu.Stipendit jaetaan kuten ennenkin ja nettisivuista keskusteltiin lyhyesti , sivuja tullaan uudistamaanSeppo Vesterinen toi esille loistavan idean, jossa hän kertoili tekevänsä koulutus tilaisuuksia senioriautoilijoilleajankohtaisista uudistuksista, ja tässä nähtiin mahdollisuuksia varojen keruuseen yhdistykselle.Hallitus lupasi ottaa asian työstettäväksi ja mahdollisuuksien mukaan tukea toimintaaklo 19.15 Raine kiitti kokousväkeä ja päätti kokouksen.

PALKITUT 2015

Pronssiset kunnialevykkeet
Vesa Villanen
Pertti Oksanen
Antero Nurmi
Seppo Vesterinen
Hopeinen seppelöity rintamerkki
Manne Härkönen
Vesa Villanen
Tero Lehto
Jukka Palokankare
Mitali Puujalustalla
Jaakko Telenius
Toivo Vigelius
Raine Hieta
Mika Rautiainen
Jari Heikkinen
Seppo Nummi
Keijo Eskolin
Viiri
Jaana Koli-Vigelius
Isännän Viiri
Antti Isoaho
Liittokokous muistaminen (Daameille jotka avusti/opasti) kukkaset
Jaana,Kristiina,Mila ja Anja
Hopeiset kunnialevykkeet
Martti Lehtinen
Mika Koponen
Simo Tuulensuu